Over Oud Conynsbergh

Een groep vrienden besliste in 2011 om in Boechout een wijngaard aan te leggen. De eerste wijnranken werden in april 2014 aangeplant. Het plan werd eerst sceptisch onthaald, maar vandaag bewijst Wijndomein Oud Conynsbergh dat ook in de provincie Antwerpen veelbelovende wijnen gemaakt worden.

Odoo + afbeelding en tekst

Tafel van 8

Met de oprichting van Wijndomein Oud Conynsbergh gaat de droom van 8 vrienden uit Boechout in vervulling. Het startte met een ambitieus plan. Ze documenteerden zich en lieten zich niet ontmoedigen door tegenkantingen. De vrienden volgden een opleiding in de wijnbouw en creëerden een gloednieuw wijndomein.

De acht vrienden nemen de zorg voor de wijngaarden voor hun rekening en leggen hun hart en ziel in dit project. Zo willen zij het wijnverleden van Boechout en Vremde nieuw leven inblazen. Al in de 16de eeuw waren er in deze gemeente immers al wijnranken aanwezig.

Team van vrijwilligers

Een team van tientallen vrijwilligers deelt dezelfde passie en maakt het mogelijk om de droom van een wijndomein in Boechout waar te maken. Zij helpen de leden van 'De tafel van 8'  bij het onderhoud van de wijngaarden, het plukken van de
druiven, het organiseren van het wijnfeest...


Ook vrijwilliger worden? Meld je zeker aan en wij contacteren je bij de volgende
gelegenheid.
Odoo • Tekst en afbeelding

Onze wijngaard

Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen

A. Proefwijngaard

Aan de molen werd de eerste wijngaard aangeplant met de oppervlakte van een halve hectare. Niet alleen de ligging, ook de bodemstalen voorspelden al van bij het begin zeer veel goeds. In deze wijngaard wordt voornamelijk eëxperimenteerd met verschillende druiven en snoeivormen. Op basis van wat hier onderzocht wordt, wordt de kwaliteit van de wijn geoptimaliseerd.

Odoo - Voorbeeld 2 voor drie kolommen

B. Wijngaard Melkkuip

Deze wijngaard heeft een oppervlakte van 1,3 hectare. Hij is gelegen aan de Boshoek en de Melkkuipstraat in Boechout. Aan de rand van het dorp is deze wijngaard prachtig gelegen en geniet hij zelfs van een microklimaat. De wijngaard kent een lichte helling en de bodem bestaat uit een lichte leemgrond met een kleiige ondergrond. Dit maakt de grond uitermate geschikt voor de pinot noir.

Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen

C. Wijngaard Kapellen veld

Deze wijngaard in Vremde ligt aan de kruising van de Millegemweg en de Eekstraat. Deze wijngaard, met een oppervlakte van 1,5 hectare ligt iets lager dan de andere wijngaarden. De bodem bestaat voornamelijk uit zandleemgrond. Dit is de perfecte grond voor de auxerrois druif. Deze werd over de volledige oppervlakte aangeplant.

Odoo - Voorbeeld 2 voor drie kolommen

D. Wijngaard Mussenhoeveveld

Bij deze wijngaard van 5 hectare zakt het oppervlaktewater in de zomer tot min 15 meter. Hoe meer moeite de druivelaar moet doen om bij het water te komen, hoe beter voor het karakter van de wijn. De bodem bestaat uit zandleemgrond en lichte leemgrond. In deze grond bevindt er zich een kalklaag die uit schelpen vanuit het tertiair bestaat. Dit is zeer geschikt voor witte wijn, maar ook voor rosé en levende wijn. In 2019 werd deze wijngaard uitgebreid met zo’n 1000 plantjes van de muscatdruif en 3000 plantjes pinot blanc. 

Fiets langs onze wijngaarden

Met trots leiden we je met deze fietsroute langs onze 4 wijngaarden. Pik de kaart op aan den Steenen Molen in Boechout. Spring op je fiets en ontdek het zelf, veel plezier!