Nieuws uit onze Boechoutse wijngaard

Nieuwsbrief januari 2024
2 februari 2024 in
Peter Melders

Beste wijnvrienden,

Aangezien januari de maand van de goede voornemens is, nam ik mezelf voor om onze nieuwsbrief vanonder het stof te halen. We zullen dit jaar opnieuw het reilen en zeilen van onze mooie wijngaard via e-mail met jullie delen. Zo kan je ons verhaal lezen en je verbeelding voor zich te laten spreken. Het is een mooie afwisseling in deze tijden van snelle sociale media en korte berichtjes.

Wat 2023 ons bracht

Het voorbije jaar had vooral veel natte dagen voor ons in petto. Opmerkelijk was de mooie maand juni met halverwege een hittegolf die onze druivelaars in de bloeiperiode mooi droog hield. De bloei is en blijft een cruciaal moment voor een mooie oogst. Mede dankzij de droogte bleven de trosjes goed beschermd tegen infecties. De zomer werd vooral heel erg nat. De overgang van juli naar augustus was er één van de natste ooit. Gelukkig was er iets meer wind waardoor de wijngaard regelmatig kon opdrogen. Door de kwakkelzomer konden de druiven onvoldoende afrijpen, waardoor we vreesden voor onze stille wijnen. Konden de druiven mooi rijp worden of zouden we enkel onze parel kunnen maken…? Dat was de hamvraag. Gelukkig werd september onze redder in nood. Mede dankzij een uitzonderlijke tweede hittegolf, konden we alsnog een bijzonder mooie oogst binnenhalen. We hebben weliswaar iets later geoogst dan normaal, maar gelukkig konden we toch nog een fenolisch rijpe druif oogsten.


Passie, het belangrijkste ingrediënt van onze wijnen

Passie doet je dromen over wat je wil bereiken en zorgt ervoor dat je de motivatie kan vinden om door te gaan waar menig ander zou stoppen. Het halsstarrig blijven geloven in een bioverhaal waarbij een eerlijk en gezond glas wijn kan worden geschonken in volmaakt evenwicht met de natuur, ook dat is passie. Daarom zal onze productie nooit meer dan 50 hectoliter per hectare bedragen. Dit geeft onze wijnranken de kans om sterker te worden en de wortels diep in de bodem laten wortelen. Hierdoor krijg je meer smaak, finesse, aroma’s en mineraliteit in de wijn. Uiteraard heeft dit ook een invloed op de resistentie van onze druivelaars tegen allerlei ziektes, zoals bijvoorbeeld meeldauw.

Het leven te velde…

Januari 2024 kondigde zich koud, donker en somber aan. Jammer genoeg betekent dit voor de wijnbouwers niet dat ze kunnen stil zitten. De wintersnoei is begonnen en dit wil zeggen dat we dagelijks tussen de ranken staan. Gelukkig komen onze trouwe vrijwilligers regelmatig een handje toesteken. Het is mooi om te zien hoe deze vrienden zich inzetten door weer, wind en af en toe een sneeuwbui. Uiteraard hoort hier een glaasje van onze “Sterke” bij... Mocht je zin hebben en iets meer willen weten over onze wijngaarden… Je bent altijd welkom!


Sinds kort dwaalt er ook een nieuwe jongedame door onze kelders, de molen en de wijngaarden. Kaylee is ons komen versterken vanuit Zuid-Afrika. Als jonge oenologe zal ze zich uiteraard op alle vlakken in ons mooie verhaal mee inzetten.

Hoger sferen…

Ondertussen zijn we ook volop aan het distilleren in het molenhuisje. We doen dit met een koperen alambiek stookketel. Na een eerste distillatie haalt men een alcoholpercentage van 18% tot 30%. Na de tweede stook soms 80% ABV (alcohol by volume). Het unieke aan onze stookketel is dat bij de verdamping stoffen als foezels, fenolen en esthers vrijkomen. Deze stoffen bepalen grotendeels mee de smaak en het karakter van onze  “Boechoutse Sterke”. Natuurlijk is het dankzij onze biologische en gezonde persresten dat wij kwaliteit kunnen maken.


Tijd om te feesten…

Uiteraard moet er na al onze noeste arbeid ook tijd zijn om te ontspannen. Dit doen we dit jaar opnieuw met evenementen als “Wijn op de weide”, ons Wijnfeest en de gezelligste Kerstmarkt van Boechout. Onze vrijwilligersfeesten en niewjaarsreceptie zijn  ondertussen ook al legendarisch. Vrijwilligers en wijbouwers, samen vormen we één grote familie. Het is geweldig om deze mensen te zien lachen, praten en genieten in de mooiste setting. Wijn verbindt en maakt vrienden voor het leven!

Er is nog meer. Er komt nog een geweldig concept bij. Met Music&Wine zullen we jullie iedere laatste vrijdag van de maand te verwennen met live muziek én de beste wijnen. Kom van 16 tot 20u genieten bij het gezellige haardvuur in onze degustatieruimte. Er is écht geen betere manier om het weekend in te zetten! 

♬   And I drink to myself… What a wonderful world… 

Team Oud Conynsbergh