Verlangen naar mooie dagen

11 juni 2024 in
Peter Melders

Beste kameraden van het eerste uur

Het blijft wisselvallig en de regendagen volgen elkaar op. Het was voorspeld en het is allemaal de fout van el Niño. Voor ons en voor Oost-Europa resulteert dit in meer vocht en niet al te warme dagen. Terwijl dit voor Spanje, Griekenland en Italië eerder droogte en warmte betekent. La Niña zorgde de afgelopen drie jaar voor een droog en mooi voorjaar, we missen haar dan ook.... Het vele vocht houdt ons extra waakzaam op vlak van schimmels en ziektes, want deze houden wel van dit vochtige weer. We doen er dan ook alles aan om geen infecties te krijgen. De groei en de veranderingen in de wijngaard gaan nu echt wel in een razendsnel tempo vooruit. Vorig jaar kwamen de bloemetjes al begin juni maar dit vroege uitlopen zal dit jaar zeker niet aan de orde zijn.


minder is soms meer

De wijnranken werden ondertussen uitgedund. Per aflegger laten we slechts zeven scheuten staan en per scheut staan we slechts twee trossen toe. Dit doen we om een hoge kwaliteit van onze oogst te verzekeren. Het is tijdrovend maar erg belangrijk werk.

Het voorjaar laat zijn sporen na

Aangezien we door het slechte weer maar weinig met onze machines op de wijngaard konden, hebben we wel wat achterstand opgelopen. We hopen dan ook dat het nu wat droger blijft zodat we onze gier van heermoes kunnen verdelen, gras afrijden, schoffelen, enz… We moesten af en toe ook het veld op met onze spuitmachines. Als een behandeling noodzakelijk is, kan je helaas niet anders. Het is dan kiezen tussen cholera en de pest...


Tranen van geluk of verdriet

Dit wisselt elkaar soms snel af in onze wijngaard. Zo zijn we soms blij met een mooie lentedag of een positieve voorspelling voor de oogst. Een leuke recensie in een magazine of de buurman die een complimentje geeft. Maar even snel kan dit leuke moment omslaan, bijvoorbeeld als het aanhoudend bllijft regenen of bij het ontdekken van een ziekte of een ongewenste vlieg. We zijn echt afhankelijk van zo veel externe factoren dat we heel erg trots zijn op de vreugdevolle momenten en des te meer volharden en vastberaden de moeilijke momenten weten aan te pakken.

Het wijnfeest komt eraan

Ook de voorbereidingen voor ons wijnfeest draaien op volle toeren. Het zal weer gezellig worden rond onze “steenen molen”! Met een beetje geluk lachen de weergoden ons toe op 23 juni. We beloven alvast vrolijke muziek, culinaire foodtrucks en levendige wijnen op een ontspannende leuke dag. Mocht je zin hebben om ons een handje toe te steken, dan mag je ons zeker iets laten weten. Samen zijn we een sterk team!

 

En blijf positief...
Als je de kou, wind en de regen wegdenkt, is het best wel een mooie zomerdag.

Team Oud Conynsbergh