Ontwaken uit onze winterslaap

1 maart 2024 in
Peter Melders

Beste wijnvrienden

De afgelopen maanden hebben we meer dan anders stilgestaan bij de veiligheid en het gebrek aan vrede in de wereld. We beseffen meer en meer hoe kostbaar het vrije leven hier bij ons is en hoe dankbaar we hiervoor wel mogen zijn. Daarom is het ook zo mooi om in onze wijngaard te vertoeven en weg te dromen in de verhalen. Simpelweg genieten van de omgeving, de mensen, en de natuur in al zijn facetten stemt ons weer wat vrolijker. In stilte en vol verwondering zien we hoe de natuur herstelt en weer tot leven komt… Het is heerlijk!

Het einde van de wintersnoei

De afgelopen maanden is er keihard gewerkt om de ranken terug te snoeien en klaar te maken voor een nieuw wijnjaar. Het betekent niet alleen dat de oude afleggers worden weggesnoeid, ook de juiste snoeivorm wordt gekozen. Zo wordt de wijnstok optimaal voorbereid om nieuwe uitlopers te laten groeien. Het is een secure klus die een aantal vaste vrijwilligers de afgelopen weken samen met ons hebben uitgevoerd. Onze snoeimethode is de zachte snoei waarbij de snoeiwondes zo beperkt en zo klein mogelijk worden gehouden. Dankzij deze methode vermijden we tal van houtziektes en gaat de wijngaard veel langer mee (tot wel 25 jaar). Ook het snoeihout wordt uit de wijngaard verwijderd. Zo worden broeihaarden van schimmels en ziektes  vermeden.


De winterslaap is bijna voorbij

Vanaf eind maart start het dagelijkse werk in de wijngaard weer. De planten zijn opnieuw goed hanteerbaar door de sapstromen die op gang komen. Zo kunnen we de planten gemakkelijk buigen om onze afleggers (waar de scheuten de trossen dragen) vast te maken aan de spandraad. Kabels en palen worden gecontroleerd en hersteld. De grond wordt voorbereid met kalk en voeding om onze druivelaars een gezonde start te kunnen geven. De winterslaap is dus voorbij. We staan te popelen om weer alle dagen druk in de weer te zijn in onze wijngaard!

De kelder

Uiteraard is er ook werk in de kelder. Op dit ogenblik zijn we druk in de weer met proeven. Een “kwaad” werk, maar het moet gedaan worden. Tijdens deze proeverijen wordt gekeken naar wat de beste blends zijn voor onze Boechoutse parel. Het kan uiteraard ook zijn dat  er wordt gekozen om niet te blenden. Dan blijft het een 100% pure wijn van één druivensoort (ook wel monocepage genoemd). Een belangrijke vraag is: hoe behouden we onze typische smaak van Oud Conynsbergh? We proberen een perfecte balans na te streven tussen mineraliteit, complexiteit, terroir, zuren... Onze wijnmakers beoefenen deze verheven kunst vol overgave om tot een schitterende Boechoutse parel te komen.


Haal je agenda erbij!

Uiteraard doen we er alles aan om de sfeer en de gezelligheid optimaal te houden op het wijndomein. Zo was de eerste editie van onze Music & Wine een geweldig succes. Eenmaal per maand kan je vanaf nu genieten tijdens een afterwork evenement met live muziek in de wijnbar. De volgende editie gaat door op vrijdagavond 29 maart 2024 vanaf 16u.

Ook het tienjarig bestaan van onze wijngaard komt er aan. Ja, dat lezen jullie goed! Het is ondertussen 10 jaar geleden dat we de eerste stokken in onze geliefde bodem hebben gestoken. En dit moet uiteraard gevierd worden! Zet alvast zondag 14 april 2024 in je agenda.

I work every day from nine till wine ;)

Team Oud Conynsbergh